News from HSK - Heritage, Sustainability and Knowledge in History

Ny viden om den næsten ukendte grønlandshaj og om sildeøkonomiens kollaps i 1800-tallet var på programmet, da historiestuderende fremlagde for internationale eksperter.

Studerende i Historie præsenterede resultater for Det Internationale Havundersøgelsesråd

Last modified: 06.09.2021

Tekst: Niels Krogh Søndergaard, kommunikationsmedarbejder
Foto: Fiskeri efter grønlandshaj, Arktiske Billeder.

Hele to grupper fra historiestudiet, AAU, præsenterede i juni deres forskningsresultater for Det Internationale Havundersøgelsesråds (ICES) ekspertgruppe for historisk fiskeri og fiskeridata (WGHIST).

Det drejer sig om Camilla Bøgeskovs speciale samt Lasse Thomsen og Johannes Rom Dahls BA-projekt, der henholdsvis handler om det danske fiskeri efter grønlandshaj i Grønland i kolonitiden og om Nordjyllands enorme sildeøkonomi i 1800-tallet:

• “The Danish Fishery of the Greenland Shark: a study of the historical fishery in Greenland with focus on its development and mutual relationship between society and nature.”
  • “Societal impact of a collapse in 1830 of Denmark´s largest fishery, the Limfjord herring fishery”

Præsentationerne blev taget godt imod af de internationale eksperter til videomødet.

En mystisk fisk

Camilla Bøgeskov har i sit speciale blandt andet fundet en sammenhæng mellem isens udbredelse i Grønland og fiskeriets sæsonvariation. Det er aktuelt interessant bl.a. pga. de store klimaforandringer, som påvirker fangst, fiskeri og transport i Arktis.

Grønlandshajen er et dyr, som forskere og biologer først for nylig er begyndt at blive klogere på, og en interessant dimension er, at disse arktiske hajer er det længst levende hvirveldyr på kloden med en alder på op til 400 år.

Ros til speciale

Der svømmer altså hajer rundt i dag, der blev født på præsten Hans Egedes tid under hans indtog og hvalfangst i 1700-tallets Grønland.

- Camillas nye studier udgør et bidrag til både historien og naturhistorien om hajen. Det er virkelig et flot stykke arbejde, siger historieprofessor Bo Poulsen, Institut for Politik og Samfund, AAU, der selv fremlagde forskning for rådet om ålefiskeriets storhed omkring Limfjorden f.o.m. 1760.

Kontakt

Department of Politics and Society • Fibigerstræde 1,3 and 5, 9220 Aalborg East • Frederikskaj 10B, 2450 Copenhagen SV
Phone.: +45 9940 8310 • Email: inst.dps.kom@dps.aau.dk