Department of Politics and Society

News from HSK - Heritage, Sustainability and Knowledge in History

10 ting historien kan lære os om epidemier

10 ting historien kan lære os om epidemier

Professor Poul Duedahl har skrevet en bog, "Den fjerde rytter", der fortæller historien, fra de første epidemier blandt stenalderbønder, til hele verdens befolkning blev ramt af COVID-19.

Last modified: 23.10.2020

Tekst: Niels Krogh Søndergaard, kommunikationsmedarbejder.

Illustration: Wikimedia Commons gengivet fra "Den fjerde rytter".

Denne måned udkom historikeren Poul Duedahl og arkæologen Jeanette Varberg med bogen "Den fjerde rytter - 10.000 års epidemihistorie" på forlaget Gad. Bogen ligger i toppen af de danske bestsellerlister over fagbøger og er lige nu udsolgt fra forlaget.

I anledning af udgivelsen har de skrevet et populærvidenskabeligt bidrag til Forskerzonen; "10 ting historien kan lære os om epidemier".

Årsagen bag udgivelsen er, at coronavirus er en global katastrofe. Sygdommen har optaget og ængstet os i over et halvt år.

- Men lad os afsløre det med det samme. Der er intet nyt under solen, skriver de i artiklen.

Læs på Forskerzonen - Videnskab.dk: 10 ting, historien kan lære os om epidemier

- Det ved arkæologer og historikere, og da historie er menneskehedens erfaring, er det også i fortidens meritter, at man kan hente viden om, hvordan epidemier opstår og udarter sig – og aflæse, hvordan mennesker reagerer på dem. I vores nye bog "Den fjerde rytter" (...) sætter vi fokus på menneskets forhold til mikrober gennem de sidste 10.000 år og de erfaringer, vi kan drage af det. Og det er ikke så få.

Læs også: Historiker i kommission om sær- og åndssvageforsorgen

Duedahl og Varberg beskriver i de ti punkter i artiklen, hvordan mennesker i høj grad selv er skyld i epidemierne – og kan undgå dem fremover. De inkluderer desuden en række interessante detaljer om, hvordan samfund før os har reageret. F.eks. hvordan mundbind også var påkrævet flere steder under Den spanske syge for hundrede år siden og allerede blev brugt af middelalderens pestlæger.

 

Vil du vide mere?

Department of Politics and Society • Fibigerstræde 1,3 and 5, 9220 Aalborg East • Frederikskaj 10B, 2450 Copenhagen SV
Phone.: +45 9940 8192 • Email: inst.dps@dps.aau.dk
VAT no.: 29102384 • EAN no.: 5798000420656 • P numbers: Aalborg: 1003888237, Copenhagen: 1018019139