Department of Politics and Society

GRS on YouTube

Seminar on Separated refugee children: Policies on stay and deportation

December 12, 2016

 

Global Refugee Studies præsenterer: Uledsagede mindreårige og deportation - video 1

Siden 00´erne har en række lande, inklusive Danmark, forsøgt at lave en deportationskorridor for uledsagede mindreårige til Afghanistan. Flere forsøg er dog fejlet, og Martin Lemberg-Pedersen, adjunkt ved Global Refugee Studies, Institut for Kultur og Globale Studier - AAU spørger, hvorfor man alligevel har ophøjet ambitionen til officiel politik, og påpeger, at barnets tarv risikerer at blive underordnet staters indvandringsregulerende hensyn.

(Klip fra Michael Graversen's "Drømmen om Danmark" (2015, Klassefilm)

 

Video 2: Uledsagede mindreårige og deportation

Det er utroligt vigtigt at danske myndigheder husker at behandle uledsagede mindreårige som børn, og ikke som normale asylansøgere, siger asylchef for Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer. Og beslutninger om at sende uledsagede mindreårige retur må kun træffes, hvis man har sikret sig forsvarlige forhold for børnene, herunder en familie der kan og vil tage ansvar for barnet.

 

Video 3: Uledsagede mindreårige og deportation

Uledsagede mindreårige på flugt mangler den bufferzone som forældre eller anden familie kan udgøre ifølge børnepsykologen Mozhdeh Ghasemiyani. Derved bliver de lynhurtigt tvunget ind i en pseudo-voksen rolle, hvor de, selvom følelsesmæssigt et barn, må træffe en række voksen-beslutninger med stor indflydelse på deres liv. Desuden opleves ventetiden i asylfasen som emotionelt tortur. Derfor er det altafgørende at der laves hurtige beslutninger og langsigtede løsninger for disse børn.

 

Video 4: Uledsagede mindreårige og deportation

Dokumentarfilm-mageren Michael Graversen har fulgt hundredevis af uledsagede mindreårige flygtningebørn på deres vej gennem det danske asylsystem eller under jorden i Danmark eller andre europæiske lande, mens de lever i skyggen af deportationstrusler. Han fortæller at de eksisterer i samfundets margen, altid med en følelse af at være på flugt, og uden mulighed for at få ro nok på til at leve deres liv med venner, kærester og familie.

 

Department of Politics and Society • Fibigerstræde 1 og 3, 9220 Aalborg East • Frederikskaj 10B, 2450 Copenhagen SV
Phone.: +45 9940 8310 • Email: inst.dps@dps.aau.dk
VAT no.: 29102384 • EAN no.: 5798000420656 • P numbers: Aalborg: 1003888237, Copenhagen: 1018019139