Tekst: Niels Krogh Søndergaard, kommunikationsmedarbejder
Foto: Tim Samuel, Pexels
Seniorer får i disse år flere rettigheder i deres overenskomster. Men det er et område under udvikling, og landskabet ser meget forskelligt ud, afhængigt af hvor man arbejder.
Flemming Pedersen fra forskningsprojektet SeniorArbejdsliv har undersøgt, hvad de forskellige overenskomster i 2021 tilbyder seniorerne. Opgørelsen viser bl.a. at de bedste vilkår med blandt andet seniorfridage og nedsat tid findes i brancher med høj løn og ofte et højt uddannelsesniveau.
Længere tid på arbejdsmarkedet
Senioraftaler i overenskomster får en større og større betydning, i takt med at pensionsalderen sættes op, og der samlet set – og på trods af den nyindførte ”Arne–pension” – er færre muligheder for at trække sig tilbage før tid. Det bliver i højere grad op til arbejdsmarkedet og arbejdspladserne at sørge for, at seniorerne kan blive så længe som muligt på arbejdsmarkedet.
Vi skal i stigende grad være længere på arbejdsmarkedet, men de offentligt finansierede tilbagetrækningsordninger er samlet set reduceret. For at det kan lykkes med en stigende pensionsalder, er der er brug for, at seniorordninger i både overenskomster og ude på de enkelte arbejdspladser i højere grad har fokus på, at medarbejdere kan blive på arbejdsmarkedet i flere år, konkluderer analysen.
SeniorArbejdsliv er et samarbejde mellem Institut for Politik og Samfund AAU, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og TeamArbejdsliv. Projektet er støttet af TrygFonden.